“Faust”- recenzie și foto

A-şi vinde sufletul: o metaforă deja lexicalizată ( „a păcătui foarte tare”[1]) care bântuie ungherele lumii în timp şi în spaţiu, ca o chemare înfiorătorare ce atinge imensităţile gândirii umane. Chemare la extaz şi nebunie.

Opera lui Goethe, Faust, tratează acest principal aspect al condiţiei umane. Mai mult decât păcatul în sine, mai mult decât  efectele sale, impresionant este jocul spiritelor (dialogul Dumnezeu-Mefisto, din uvertură).

Una peste alta, Goethe dă multă libertate omului. Acesta rămâne, desigur  un pion pe o tablă de şah, ademenit mereu, cedând de nenumărate ori, dar în definitiv, el are puterea de a alege, de a se întoarce pe drumul cel bun ( „A good man, throught obscurest aspiration, has still an instinct of the one true way”[2]. În franceză : „Le juste peut encore choisir le droit chemin”[3]). Înaintea pactului faustian, va avea loc deci,  înţelegerea între Dumnezeu şi diavol.  Traseul omului este prestabilit, iar contractul semnat cu sânge este  un test:  de curaj, de înţelepciune, unul prin care personajul  află limitele exisţentei.

Cu această scenă se deschide şi fabulosul spectacol Faust al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul lui Mefisto (premiul Uniter pentru cel mai bun rol feminin şi premiul  Herald Angel în cadrul festivalului  de la Edinburgh) şi cu Ilie Gheorghe în rolul lui Faust.

O variantă complexă de spectacol, cu tente felliniene, ce transpune privitorul (mai intâi prin sunet şi ecou, apoi prin imagine) în lumea de jos, unde libertatea de a simţi dă fiori, unde sufletele sunt doar umbre goale, păpuşi în mâinile marelui Mefisto. Un concert de imagini revoltătoare, asamblate în stil baroc, stil al extravaganţei şi al huzurului.

Dar iată că libertatea aceasta devine de nesuportat pentru un OM.  Şi atunci Faust strigă: „AJUNGE!”.

Acest ajunge îl va salva în final, căci reflectă singura adevarată calitate a umanităţii: empatia. A se pune în locul săracelor suflete, a afla golul nimicului şi a realiza că nimicul inseamnă pieirea, aceasta îl va face pe Faust să-şi alegă destinul.

„Aş spune clipei care-aleargă, opreşte-te că prea frumoasă eşti.” Sunt ultimele cuvinte ale unui Faust muribund, nostalgic după viaţa pe care o considera la început stearpă. Aceste cuvinte par să şteargă într-o secundă toată vâltoarea roşului de mai devreme, readucând în scenă pacea, serenitatea celui care le-a văzut pe toate, a ales şi işi asumă condiţia.

O trecere de stări: sumbu, anxietate, precipitare, stări de uluire sau de calm. Acesta este efectul punerii în scenă a spectacolului cu decor extravagant (în spatiu, în culori, în sunet, idei şi forme -scenografie de Helmut Sturmer), cu un număr impresionant de actori (85) şi cu doi protagonişti de primă clasă. Este efectul spectacolului Faust, în regia Silviu Purcarete.


[1] http://dexonline.ro/definitie/suflet  – varianta on-line a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane.

[2] http://books.google.com/books?id=oa8XAAAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=goethe+faust&hl=en&ei=tqmaTqPzMcqJ4gSY6PSLBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false – ebook – Wolfgang von Goethe, Johann, Faust: a tragedy, Standford University Libraries, 1872, page 13.

[3]http://books.google.fr/books?id=w49BAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=goethe+faust&hl=fr&ei=IqyaTqy2Bs_Hsga3odWoBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CEAQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false – ebook – Wolfgang von Goethe, Johann, Faust: tragedie, Princeton University Library, 1858, page 30.

[4] Fotografiile sunt ale mele. Fotografiile care apar pozate sunt ale doamnei Mihaela Marin si au fost afisate in sala de primire. Orice preluare a acestor fotografii va necesita aprobarea mea.

Advertisement

About andraagachi

Dupa multe incercări ale mai multor oameni de a ma comvinge să-mi fac blog, am ajuns la concluzia..."De ce nu?" Am deschis,deci, astazi portita spre noi orizonturi, portita care a fost mereu deschisa dar care pana acum nu s-a numit niciodata "a mea". Cat despre mine...cei care ma stiu pot spune mai multe, eu urasc autocaracterizarile, sunt mereu in sensul extrem. Si eu nu sunt asa, cel putin asa cred....
This entry was posted in Bruxelles, conditia umana, fotografii, Sentimente, Senzatii tari! and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to “Faust”- recenzie și foto

  1. Pingback: O experiență spirituală: spectacolul omului în viziunea lui Purcărete « Dumitru Agachi’s Weblog

  2. bogdan says:

    Si totusi, prea putine despre spectacol.

    • andraagachi says:

      Poate titlul de recenzie nu e tocmai potrivit. Poate “opinie” e mai bine.
      Nu am vrut neaparat sa explic spectacolul, am vrut sa incit oamenii sa mearga sa-l vada.
      Si apoi, am citit atat de multe recenzii despre asta incat nu mi s-a parut ca am mai multe de exprimat. Ori, sa intru in penibil nu as fi vrut.
      Pe de alta parte, e un eveniment la care am participat si necesitatea de a impartasi exista..,. Asa ca am ales sa las mai degraba fotografiile sa vorbeasca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s