Despre Timp

Sînt

asemenea

nisipului clepsidrei

care poate fi timp

numai

în

cădere.

(Ana BlandianaOra de nisip)

Nimeni nu-ţi va înapoia anii, nimeni nu te va reda ţie. Drumul existenţei tale se va scurge fără a urca sau a-şi întrerupe cursul, fără să facă zgomot. Nu-ţi va aminti de iuţeala lui, ci va trece pe nesimţite.

 Numără clipele când chipul ţi-a rămas nepăsător şi sufletul neîntinat, vezi care a fost opera ta într-o existenţă atât de îndelungată. Mai aminteşte-ţi câţi oameni ţi-au irosit viaţa fără ca tu să-ţi fi dat seama.(…) şi o să înţelegi astfel ca mori înainte de vreme.

 Vă purtaţi întotdeauna ca şi cum aţi trăi veşnic, fără să vă amintiţi vreo clipă de slăbiciunea voastră, fără să vă gândiţi vreodată la timpul care a şi trecut. Vă temeţi întotdeauna, ca toţi muritorii, dar râvniţi cu patimă să obţineţi totul , ca şi cum aţi fi trăit veşnic.

 (SenecaScrieri filosofice, ed. Biblioteca pentru toţi,1981, pp 41-45. )

Insuportabil, gândul trecerii. Mai ales când timpul pare a se opri, dar viaţa ta continuă. Mai ales când devii spectatorul vieţii tale. Viaţa ţi se arată câteodată (când timpul e mai leneş şi adoarme). Câteodată în vis, câteodată la fereastră, rânjindu-ţi sau dimpotrivă, mânioasă că ai                 uitat-o-ntr-un ungher, adânc mâhnită că nu e auzită. Câteodată îţi sopteşte la ureche un cu totul alt prezent pe care l-ai fi putut trăi. Iar tu priveşti în ceaiul de la ora 5 şi simţi o lume trăind către tine, deschizând porţi şi închizând altele. Totul într-o secundă de veac, în care stai şi îţi observi imobil, trecerea…

Cel mai mare păcat făcut vieţii este amânarea. Ea ne răpeşte zilele care ni se oferă, ea ne jefuieşte de prezent prin promisiunile viitorului. Cea mai mare greutate în viaţă este aşteptarea care atârnă de mîine şi îl pierde pe azi. Tu dispui de ceea ce ce afla în mâinile Soartei şi pierzi ceea ce se află în mâinile tale. Unde te uiţi? Încotro îţi îndrepţi gândurile? Viitorul pluteşte în nesiguranţă: trăieşte deci în prezent. 

(Seneca- op. cit, ed. cit,  pp 53)

Mulţumiri lui  David Ardelean.

Advertisement

About andraagachi

Dupa multe incercări ale mai multor oameni de a ma comvinge să-mi fac blog, am ajuns la concluzia..."De ce nu?" Am deschis,deci, astazi portita spre noi orizonturi, portita care a fost mereu deschisa dar care pana acum nu s-a numit niciodata "a mea". Cat despre mine...cei care ma stiu pot spune mai multe, eu urasc autocaracterizarile, sunt mereu in sensul extrem. Si eu nu sunt asa, cel putin asa cred....
This entry was posted in filozofeli, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s