Ok, deci am nevoie de voi, acuma serios!
Trebuie să fac un sondaj: părerea unui român despre un francez. Am nevoie de 3 praguri de varstă (14-15, 17-20, 20…) şi de cât mai multe răspunsuri. [tema nu e cine ştie ce, ştiu, dar nu am ce face. E cea mai rapidă cale de a obţine informaţia cerută. ]
Prin urmare, vă rooog, uitaţi-vă peste întrebări şi-ncercaţi să răspundeţi. Termenul limită e luni, deci… Chiar am nevoie. So…
1. Elevii învaţă mai puţin decât noi. Credeţi că asta este mai bine?
2. Francezii au chiar si 3 cursuri de sport pe săptămână. Ce credeţi despre asta? Ar terbui ca învăţământul românesc să le urmeze exemplul?
3. Credeţi că ei citesc mai mult decât noi? De unde deduceţi asta?
4. Credeţi că viaţa acolo este mai sigură?
5. În restaurantele franţuzeşti nu se fumează. Cum vedeţi asta?
6. Credeţi că francezii ascultă acelaşi genuri de muzică?
7. Credeţi că tinerii francezi sunt altfel decât ai noştri? În ce fel?
8. De ce credeţi că francezii au simţit nevoia de a crea atâtea sortimente de brânză/ vin?
9. Credeţi că bucătăria franţuzească este mai sănătoasă decât a noastă? (şi aici pot să vă spun că francezii sunt mult mai simplişti, că nu le plac amestecurile de alimente ca de exemplu salată cu branză sau carne…ei mănâncă salata la final…goală. Au diverse sortimente de scoici, etc…)
10. Credeţi că francezii ştiu mai multe din cultura ţării lor decât ştim noi despre România?
Repet, pt aces chestionar nu trebuie informare prealabilă, este vorba strict de părerea voastră. Unele întrebări pot fi puerile, îmi asum asta… Data limită e luni…deci…sper să mă ajutaţi. Merci!
ok . nu-mi place sa imi bag nasul unde nu-mi fierbe oala si nici nu ma dau in vant dupa a-mi da cu parerea. dar pentru ca e o chestie serioasa, iacata-ma. bifeaza 20 plus si:
1.depinde ce inseamna mai putin. din proprie experienta stiu ca in romania se doreste a se invata “de toate”, sa se faca cultura generala copilului dar de fapt nu se invata nimic. nu atunci cand se insista pe metoda predat-invatat dupa modelul vechi. si mai stiu si ca afara, in europa si poate nu numai, se pune un mai mare accent pe practica. putina teorie, exact atat cat sa ofere niste puncte de reper dupa care practica. si e la moda invatarea prin descoperire. eu sunt pentru calitate nu pentru cantitate. deci da, cred ca e mai bine.
2. absolut. nu degeaba se spune mens sana in corpore sano. sportul este sanatate atat pentru corp cat si pentru minte. apoi sportul disciplineaza si te ajuta sa descarci energii. iti ofera incredere si te relaxeaza, etc, etc. da, absolut ar trebui sa se ia exemplu.
3.hm…stiu ca francezii citesc chiar si in metrou. de ce? pentru ca sunt pasionati de lectura de orice gen, si sub orice forma. de la ziare la carti de buzunar, etc. un punct in minus pentru noi
4.mai sigur decat in Romania cred ca e oriunde in europa
5. ca pe un lucru pozitiv. se rezuma totul la respectul fata de celalalt in prima faza. si apoi se ajunge la sanatate si celelalte
6. da
7. nu cred
8. pentru ca sunt gurmanzi si pentru ca sunt mandri de vinurile si branzeturile lor. branza se mananca la toate mesele iar vinul se bea in loc de apa
9. este. mananca foarte putin prajit, mai mult fiert sau crud. putin cantitativ, etc
10. nu stiu
sper ca ti-am fost de ajutor si ca nu te-am zapacit cu raspunsuri prea lungi. weekend fain
multumesc muult!
1.Depinde…intr-un fel e bine…elevii nu sunt incarcati cu foarte multe informatii…ceea ce e…ok,dar se spune ca invatam pentru noi,pentru cultura noastra generala,pt a fi mai culti…deci cred ca noi suntem mai avantajati,deci cred ca nu:)
2.Eu nu sunt o adepta a sportului…il urasc de fapt:-“…dar nu pot sa nu recunosc de e bine sa se faca sport,se asigura o dezvoltare mai buna a copilului..etc…deci…da..ar trebui sa le urmeze exemplul:)
3.cred ca da…dar nu sunt foarte informata…nu pot da prea multe detalii pt ca sunt in necunostiinta de cauza…
4.totalmente de acord…de exemplu nici in propria clasa nu stii unde sa-ti pui banii ca sa ii mai gasesti (zic din proprie experienta)
5.Minunat…fumatul ii afecteaza f mult si pe cei care inhaleaza fumul, desi nu fumeaza…mi se pare ca asa ei apara sanatatea cetatenilor ceea ce la noi e pe ultimul loc:))
6. nu stiu..depinde de om…nu putem generaliza asa cv:)
7. nu stiu…probabil ca nu…majoritatea tinerilor sunt la fel …
8. pt ca le plac mult vinul si branzeturile..i guess:-?
9. da…cred ca mananca mai sanatos ca noi:)
10.yep…sunt relativ sigura ca majoritatea europenilor stiu mai mult despre cultura lor decat noi…dar repet nu putem generaliza…fiecare om e altfel…
1. Nu ştiu cât de mult se mai învaţă la noi.
2. Partea cu sportul merită tratată cu mai multă atenţie, altfel vom deveni obezi, precum americanii.
3. Nu sunt convins că se poate face o astfel de statistică. Totuşi, eu observ că tinerii – deşi sunt şi eu tânăr, chiar dacă am 40 de ani – citesc din ce în ce mai puţin. Grav…
4. Nu.
5. Chiar dacă sunt fumător, un lucru bun.Nu toţi sunt de acord să tragă fumul altora în piept.
6. Greu răspunsul, nu avem toate informaţiile la îndemână.
7. Tinerii sunt la fel peste tot, părerea mea…
8. Pasiunea lor culinară. Şi noi avem multe sortimente de vinuri, dar habar nu avem să le promovăm.
9. S-ar putea să fie mai sănătoasă.
10. Greu de făcut o statistică din acest punct de vedere.
1. macar invata
2.macar fac sport. la noi vii cu scutirea si gata
3.dar romanii citesc??
4.nu e nicaieri sigura…
5.sunt si la noi restaurante unde nu se fumeaza
6. e ambigua intrebarea. daca si ei asculta manele, e clar
7. vorbesc doar alta limba
8. le era foame/sete
9. :-??
10. nu stiu de ce , dar cred ca romanii stiu mai multe despre cultura franceza decat stiu ei :))
1 Ca majoritatea elevilor as fi tentata sa zic ca este mai bine sa faci mai putina carte , asta din pura comoditate . Insa cu totii stim ca mai multa carte nu strica ;cum se spunea si mai sus imbogatim cultura generala , sporim sansele de reusita in viata . asadar,raspunsul: NU.
2 Cu siguranta ar trebui sa le urmam exemplul si sa incurajam practicarea orelor de sport.In general orele de sport se considera “ora de relaxare=pauza totala”.Cu siguranta am preveni probleme de sanatate viitoare , o mare probl fiind obezitatea.
3 Din cate observ citesc mai mult.
4 Viata in fiecare loc are riscurile ei .Nu consider ca acolo e neaparat mai sigura ,doar daca ar fi sa ma gandesc la diferentele francez-roman ,la romani te poti astepta totusi la orice (dar asta se stie).
5 MINunat! punct in plus:> La noi mai greu sa mergi undeva la un suc si sa nu te intorci afumata (chiar daca stai la nefumatori).
6 De ce nu ?In mare parte probabil asculta (muzica de calitate ) .
7 tot tineri si adolescenti sunt la fel , termenul de om e acelasi peste tot (cu mici diferente de conceptie nationala).
8 Cu siguranta pt ca le plac ( si trebuie sa le placa pt ca sunt ale lor si trebuie promovate).or fi si gurmanzi
9 Chiar cred ca mananca mai sanatos,si bucataria lor este renumita (nu numai pt asta).
10 Despre cultura tarii lor probabil ca stiu mai mult , dar nu as putea spune ca au o cultura generala la fel de buna.
Am dat poate niste raspunsuri mult prea lungi pentru necesitatile tale,dar nu le-ai facut grila aceste intrebari si simteam nevoia sa argumentez(si am simtit-o din plin!).Categoria de varsa:21,studenta.
1. Elevii învaţă mai puţin decât noi. Credeţi că asta este mai bine?
In Europa Estica si cam tot ce a apartinut fostului „bloc comunist” s-a mers pe un studiu enciclopedic, elevii sa invete cat mai mult din toate.Chiar daca la cursurile mai noi de pedagogie se invata metode noi,mai interesante de studiu, o mare parte din profesori (fie ei si noi) pastreaza metodele vechi de predare. In Vest s-a mers pe un studiu practic,elevii invata prin descoperire, prin analiza practica la un caz,etc.S-a constatat stiintific ca acest studiu da randamentul cel mai mare, motiv pentru care nu este nevoie sa stai (ca noi cateodata) sa inveti foarte mult,fiindca „prinzi” lectia din sala de clasa/curs.
Deci, chiar daca ei invata mai putin ca noi, nu inseamna ca ceea ce invata este mai putin cantitativ sau calitativ. La noi se incearca mult cantitativ, dar prea putin calitativ. Eu sunt adepta stilului lor de a invata.
2. Francezii au chiar si 3 cursuri de sport pe săptămână. Ce credeţi despre asta? Ar terbui ca învăţământul românesc să le urmeze exemplul?
De cativa ani buni ora de sport in scolile unde eu am facut asta(liceu, facultate) nu s-a dovedit a fi cea mai distractiva ora din lume,nici macar utila. Si asta nu datorita sensului practic al orei, dar datorita unui dezinteres general pe care il manifesta atat elevii/studentii, iar prin transfer si profesorii de sport.
Ok…te prezinti la ora dupa 15 min(liceu), 30mis sau chiar mai mult (facultate) apare si profu’/profa de sport.Ce se face la sport? PREZENTA…Eventual mai sunt cativa rataciti care vor sa joace (evident) fotbal…ne paseaza si noua o minge de volei/handbal/baschet…si „Hai,faceti si voi incalzirea inainte!”…Sau poate avem „norocul” sa fie intr-o zi proasta si sa ne alerge ture multe de teren,asa ca din senin…oricum exercitii multe si obositoare fara un sens si fara vreo legatura cu realitatea.Ce lipseste?!Acelasi spirit si metode pedagogice ca in alte parti!?Mai nou am vazut ca au venit cu idei mai bune…ore de aerobic pentru studente seara…nici astea fara incidente…iar nu i-au lasat profii cheia de la saltele si casetofon instructoarei,nu avem acces in noua sala de sport…Adica, eu ca student (care ar trebui sa am niste drepturi) trebuie sa platesc sa intru la sala de forta sau sa joc un joc de fotbal etc. In noua sala de sport…pana si profesorii trebuie sa faca asta!Iar cele mai rele zvonuri sunt ceva de genul „….ne lasa sa intram in noua sala,facem prezenta,dar stam in tribune…”
Da,ar fi foarte bine sa facem sport,dar in alte conditii si cu alti oameni.Lenea si indiferenta se transmite prea repede de la studenti/elevi la profesori si invers,din pacate.
3. Credeţi că ei citesc mai mult decât noi? De unde deduceţi asta?
Da,cred ca ei citesc mai mult ca noi.Nu stiu daca asta este cu adevarat motivul,dar prin deductie asa il vad….Imediat dupa revolutie s-au rupt constrangerile si oamenii au avut acces la televiziune si alte lucruri care le permiteau sa piarda timpul in alt sens decat cum faceau inainte.Pe perioada comunismului era un timp determinat si redus de program la televizor (pentru cine avea televizor), motiv pentru care oamenii isi petreceau timpul liber in alt sens: citind, intalnindu-se cu prietenii si altfel.Dupa ce aceste constrangeri au disparut,oamenii si-au schimbat obiceiurile,au importat un alt set de „valori”/nonvalori si si l-au insusit asemenea „formelor fara fond”.Noi,generatia tanara, nu am mai vazut-o pe mama citind sau crosetand cum a vazut-o ea pe bunica si asa ne-am luat alte obiceiuri,evident permise, decat acela de a citi.O sa mai dureze cativa ani pana cand masa (populatiei),nu doar varfurile,isi vor face lectura ca un obicei cotidian,zilnic.Francezii au vazut asta la parintii lor de generatii, si de aceea tind sa cred ca ei citesc mai mult ca noi si chiar de calitate.Noi, cei mai multi, ne limitam la bibliografia scolara.
4. Credeţi că viaţa acolo este mai sigură?
Asa cum se vede in piramida lui Maslow, securitatea este una dintre nevoile principale ale existentei unui om. http://www.cyber.uhp-nancy.fr/demos/ROPR-003/chap2/images/maslow.gif
Aici putem vorbi de doua securitati: securitate a integritatii (in sensul de protectie) si securitate a zilei de maine (in sensul financiar). Pana acum cativa ani credeam ca oriunde in Europa Occidentala sau in America este mai sigur decat la noi. Am realizat apoi ca la noi Politia si Armata sunt institutii ale statului care isi fac bine datoria (in sens obiectiv vorbesc), in ciuda cazurilor prezentate pe la stiri care nu vor decat sa faca din tantar armasar si sa aibe raiting. In domeniul spre care m-am orientat eu era la mare cautare acum 3 ani si mi-am spus ca nu trebuie neaparat sa „pleca afara” ca sa am un loc de munca cu un salariu decent si pe masura cunostintelor si efortului depus. Odata cu venirea crizei financiare in intreaga lume am obs ca cele mai afectate au fost tarile dezvoltate si foarte dezvoltate si imi dau seama ca pe moment si in urmatorii cativa ani tot mai bine e acasa.
Un alt aspect care l-am observat in astfel de tari, predominant in Franta si Grecia ultimilor ani, sunt revoltele in strada ale tinerilor,elevi si studenti de-o potriva.Nu stiu daca suntem dusi de nas,noi cei ce reprezentam studenti in diferite locuri sau fiindca aceasta este realitatea, dar de prin anul 1998 la noi in tara nu a mai fost cazul de astfel de masuri.Colaborarea in cadrul facultatilor,dar si la un nivel mai inalt intre asociatiile studentesti si Minister a dus la rezultate bune si la lipsa violentelor.
Asa ca nu mi se pare Franta o tara mai sigura decat a noastra.
5. În restaurantele franţuzeşti nu se fumează. Cum vedeţi asta?
Ca pe un respect foarte mare pe care il au oamenii intre ei sau poate doar ca pe o constrangere la care s-au supus ca n-au avut ce face.Personal,mi se pare normal ca acolo unde se serveste masa sa nu se fumeze,sa nu iti intre mancarea cu noduri din cauza fumului cuiva. Cred ca ii este greu sa manance si unui fumator care este obligat sa inhaleze fumul altora.Stiu ca la noi momentan sunt separate locurile de fumatori de cele pentru nefumatori si cam atat.Din pacate, in grupul meu de prieteni,sunt singura sau mai este o prietena care nu fumeaza si sunt nevoita sa inghit….Mi-ar placea asa ceva si la noi.
6. Credeţi că francezii ascultă acelaşi genuri de muzică?
Preferintele muzicale sunt greu de ghicit sau de dedus.Din pacate, la noi in tara tot ce este „pe trend” trebuie adoptat,indiferent daca ni se potriveste sau nu.Oricum,fara nici un fel de statistica la noi se asculta: manele,house, si ce dau aia pe Utv.Altceva?!Noua generatie ce vine din spate…emo cu un stil rock(?!)cred,dar nu prea seamana.Putini,repet PUTINI sunt cei care au un stil personal,preferinte sincere si personale a ceea ce inseamna muzica.Aceasta cultura (ca si in cazul cititului) nu prea s-a format la noi si inca suntem brain-washed in aceasta privinta.Cred ca ei asculta alta muzica,si fiecare asculta in functie de personalitatea si educatia sa , si mai cred ca au si o cultura muzicala. Din pacate nu pot vorbi la modul eu, ca roman, nu sunt asa cum am descris mai sus…Dar ca mine suntem 2 mil de oameni….Ce se intampla cu restul 20 de mil???
7. Credeţi că tinerii francezi sunt altfel decât ai noştri? În ce fel?
Tinerii sunt viitorul.Despre tineri am vorbit pana acum.Din multe puncte de vedere tinerii francezi sunt mai buni decat „ai nostrii”.La nivel general toti avem aceleasi necesitati,dorinte, dar si aceleasi asteptari din partea conducatorilor (politic vorbind).Diferenta este facuta de educatie, nu in sensul de cunostinte acumulate,ci in sensul gradului de civilizatie.Cand nu voi mai trece pe langa un/o tanara mirosind a transpiratie sau comportandu-se aproape ca o primata („ Ce faci fa?!”) sau adoptand stilul : Oana Zavoranu, Monica Columbeanu, Sexy Braileanca sau orice stil de pitzipoanca/cocalar spun cu tarie si cu foarte mare trinstete : AI LOR SUNT MAI BUNI!
8. De ce credeţi că francezii au simţit nevoia de a crea atâtea sortimente de brânză/ vin?
Creativitate.In general ceva nou apare atunci cand este cerut,cand devine o necesitate. Ei sunt cei mai mari/buni bucatari din lume.Cred ca s-a cerut impetuos necesar sa existe inca o categorie de branza/vin pentru a se crea o alta capodopera culinara.
9. Credeţi că bucătăria franţuzească este mai sănătoasă decât a noastă? (şi aici pot să vă spun că francezii sunt mult mai simplişti, că nu le plac amestecurile de alimente ca de exemplu salată cu branză sau carne…ei mănâncă salata la final…goală. Au diverse sortimente de scoici, etc…)
Aici revin cu ideile spuse anterior.Noi,romanii, am preluat.Am preluat de pe unde s-a putut: de la romani,de la turci sau orice alt popor care ne-a cotropit tara…si de curand tot preluam de la americani,spanioli,italieni sau pe unde mai poposim. Daca este sa vorbim la nivel fundamental al bucatariei traditioanale romanesti,al mancarilor gatite, eu cred sincer ca mancarea noatra este la fel de sanatoasa ca oricare alta.Carnea este fiarta/fripta,ciorbele traditioanale,taranesti abunda in legume si carne,la fel si felul doi.Daca vorbim practic..putini mai sunt cei care gatesc si mananca sanatos asa cum ar trebui.Se limiteaza mai toti la junk-food,semipreparate sau orice altceva care ia cat mai putin timp.Iar mai nou am constata ca sunt destul de multe persoane,care pentru a economisi(pt a lua ceva,pt ca nu au de unde sau de kiki) se infometeaza. Sau si-au facut asa un program ca servesc numai o masa pe zi (evident,nu va ganditi ca supa/ciorba si un felul doi,nu…friptura si cartofi porajiti eventual).La nivel fundamental,al bucatariei traditioanale,ca la mama acasa cred ca mancam la fel de sanatos.La nivel practic,cel adevarat de fapt,tine de fiecare in parte.
10. Credeţi că francezii ştiu mai multe din cultura ţării lor decât ştim noi despre România?
Oricat de necivilizati am fi noi,oricat de limitati,cred cu tarie ca NU.Sper si tind sa cred ca ne cunoastem tara,ca ne-o iubim, si mai ales ca ne cunoastem istoria si traditiile.Macar atata credinta sa mai avem in sufletul nostru pentru locul unde ne-am nascut.
Va multumesc tutoror…am atins numarul care imi trebuia… a fost in timp record! Multumesc mult! Asa…romina…mami :)) nu trebuia sa te muncesti atata dar iti multumesc din inima ca ai facut-o!!!
Cu ăia de 16 ani ce faci?
1. depinde ce omit să înveţe.
2. depinde cu cine fac sportul şi în ce context. dacă se duc la sport cum mă duc eu, e clar, e mai degrabă corvoadă, nu plăcere.
3. aş spune mai degrabă că citesc mai mult, deoarece informaţia este mai variată. franceza e o limbă vorbită în mai multe ţări, iar publicaţiile scrise în limba lui Voltaire sunt mai numeroasă decât cele scrie în limba lui Eminescu. nu mai vorbesc de calitate şi toate cele…
4.poate că da, fiindcă îmi place să cred că nivelul de educaţie e mai mare, însă totodată mă gândesc la zecile de imigranţi veniţi în căutarea laptelui cu miere şi la războaiele de stradă, care au transformat Parisul în enclavă. să mai vorbesc şi de adevăratele lupte de gherilă dintre străini şi autorităţi?
5.nu se fumează ce?
6. manele franţuzeşti?
7. am auzit lucruri bune despre franţuzoaice 😀
8. din lipsă de ocupaţie. sau poate că erau prea romantici.
9. îmi place să cred că da.
10. cred că ţine de caracterul fiecăruia treaba asta
aia de 16 sunt considerati de 17 si-o zi:)) Merci Gabi. Auzi? Gabi? Cand vii in botosani [apropo, cand vii in botosani?] aminteste-mi sa te iau la show-ul drama, cred ca e singurul care merita p’aci:)) [:X:X:X]
când vin la Botoşani… bună întrebarea asta 😀 mă primeşti în gazdă ?